Een burn-out krijg je niet van de ene op de andere dag. Vaak is er al maanden en soms zelfs jaren naar toe ‘gewerkt’. Burn-out betekent letterlijk opgebrand zijn en wordt gekenmerkt door gevoelens van volledige mentale en fysieke uitputting en ontregeling, waarbij alle energie weg is en men niet meer kan functioneren en gedwongen wordt te stoppen met werk. Maar burn-out wordt niet alleen veroorzaakt door werk gerelateerde factoren. Ook privé gerelateerde factoren en persoonlijkheidskenmerken spelen een rol.
Wat merk je?
gevoel van sterke vermoeidheid, lusteloosheid en zelfs uitputting
het gevoel afstand te willen nemen van het werk en/of de mensen om je heen
het gevoel minder goed te presteren en onzekerheid over de eigen capaciteiten
neerslachtige en emotionele buien
grote schommelingen in stemmingen
ontkennen van de problemen
concentratieproblemen
slaapproblemen
Proces
Omdat burn-out een langzaam en onzichtbaar proces is, merk je zelf vaak niet veel van de veranderingen die erin sluipen. Zelf tot de conclusie komen dat er sprake is van een burn-out en ingrijpen is daarom lastig. De therapeut kan je helpen en ondersteunen bij het herstelproces door inventarisatie van de situatie, acceptatie, aanleren van ontspanningstechnieken, praktische hulp bij het maken van keuzes en het plannen van activiteiten. Ook het aanleren van nieuwe vaardigheden, gedragingen en gedachtes is belangrijk voor het herstelproces. Bij dit alles is er aandacht voor het opladen van de mentale, de emotionele en de fysieke batterijen van de client.
Indien nodig of gewenst kan er contact worden opgenomen met de werkgever om met elkaar een oplossing te bewerkstelligen.
U krijgt zo snel mogelijk antwoord